naplopo

Napelemes rendszerek

napelem veresegyhez

A napelemes rendszereket általában épületek villamosenergia igényének részben, vagy akár egészben történő fedezésére hozunk létre. A napelemes rendszer típusát és kialakítását elsősorban a közcélú villamosenergia hálózathoz való viszonya határozza meg. A leggyakrabban alkalmazott kialakítás az ún. hálózatra kapcsolt napelemes rendszer. Az ilyen rendszer csak a hálózattal szinkronban tud működni, hálózati áramszünet esetén a napelemes rendszer is automatikusan lekapcsol. A hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek általában nem tartalmaznak energiatárolót, akkumulátor telepet. Erre Magyarországon az éves szaldós elszámolás miatt nincs is szükség, mivel az akkumulátor szerepét a közcélú villamosenergia hálózat betölti. 


Lehetőség van azonban energiatárolót is tartalmazó, hibrid rendszerek megvalósítására is. Ezek az úgynevezett önfogyasztásra optimalizált rendszerek. Az energiatároló hatásaként a napelemes rendszer termelésének nagyobb részaránya kerül felhasználásra az épületben, és kisebb részaránya kerül visszatáplálásra a hálózatba. A hibrid rendszerek alkalmasak lehetnek arra is, hogy áramszünet esetén részleges, vagy akár teljes áramellátást biztosítsanak.

 A Magyarországon eddig megvalósult napelemes rendszerek döntő többsége, közel 100%-a úgynevezett hálózatra kapcsolt napelemes rendszer. Ezeknek a rendszereknek az a célja, hogy az adott családi ház, vagy egyéb létesítmény villamosenergia fogyasztását minél nagyobb részarányban fedezni tudják. Ebben óriási segítséget jelent a Magyarországon jelenleg még alkalmazott éves szaldós elszámolási rendszer.

A nagyobb önellátás felé tett első lépés a hibrid napelemes rendszerek alkalmazása. A hibrid inverterek az utóbbi időben már Magyarországon is megjelentek és felkerültek a szolgáltatók által engedélyezett inverterek listájára is. Az hibrid elnevezés azt jelenti, hogy kevert rendszer. De vigyázzunk, mert ebben az esetben az elnevezés nem a szigetüzem és a hálózatra kapcsolt üzem keverékét jelenti, hanem csak azt, hogy a napelemes rendszer energiatárolóval, akkumulátorral is ki van egészítve. Így az épület felé a napelemes rendszer nem csak közvetlenül a napelemekről, hanem napsütés mentes időszakban az akkumulátorról is tud energiát szolgáltatni.

Az igazi biztonságot és önellátást a hálózatra kapcsolt, de szigetüzemre is alkalmas hibrid napelemes rendszerek jelenthetnék. A feltételes fogalmazás azt jelenti, hogy ilyen rendszerek jelenleg Magyarországon nem valósíthatók meg.

A megvalósításhoz ugyanis az alábbi négy dologra van szükség:

  • Napelemes rendszer hibrid üzemre alkalmas inverterrel.
  • Energiatároló (bár a napsütés időszakában korlátozott szigetüzem e nélkül is elképzelhető).
  • Biztonságos leválasztás a hálózatról szigetüzem esetén.
  • A hálózati engedélyes jóváhagyása.

A szigetüzem azt jelenti, hogy az épület egyáltalán nem kapcsolódik a közcélú elektromos hálózathoz. Ezt persze megtehetjük, de akkor télen-nyáron nekünk kell gondoskodnunk az energiaellátásunkról. Ez pedig napenergiával nem olyan egyszerű, és főleg nem olcsó. A gond a napenergia szezonalitásában rejlik. Az alábbi ábrán látható, egy 1 kWp névleges napelem teljesítményű rendszer várható éves energiatermelése havi bontásban.

Alkategóriák