naplopo

A napkollektoros rendszerek alkalmazásával jelentős mennyiségű hőenergiát takaríthatunk meg. Ez költség megtakarítást is jelent, hiszen a napkollektorokkal kiváltott energia arányában kevesebb földgázt, villanyáramot, vagy egyéb hagyományos energiahordozót kell felhasználnunk.

A napkollektoros rendszer megvalósítása ugyanakkor beruházást igényel, és az üzemeltetés, karbantartás is némi költséget jelent. Ezért joggal merül fel a kérdés, hogy pénzügyi szempontból vizsgálva megéri-e megvalósítani a napkollektoros rendszert, megtérül-e a napkollektoros rendszer megvalósítására és üzemeltetésére fordított költség?

 

A megtérülési idő egyszerű vizsgálata

Ha egyszerűen és közérthetően szeretnénk megvizsgálni a napkollektoros rendszerek  pénzügyi megtérülését, akkor három dolgot kell tisztáznunk:

Mennyibe kerül a napkollektoros rendszer?

A napkollektoros rendszerek megvalósításának költsége egy négyzetméter napkollektor felületre vonatkoztatva jellemzően 150-250 ezer forint. Ez bruttó rendszerár,  valamennyi szükséges anyaggal és kivitelezéssel együtt. A kisebb rendszerek fajlagosan drágábbak, a nagyobb rendszerek olcsóbbak.

Tipp: Konkrét rendszereink árait megnézheti a Rendszerek menüpontunk alatt.

Mennyi energiát tudunk megtakarítani a napkollektorokkal?

Egy négyzetméter napkollektor alkalmazásával átlagos rendszert és átlagos körülményeket figyelembe véve Magyarországon egy év alatt megközelítőleg 550-650 kWh hőenergiát tudunk előállítani.

Naplopó-Energy program

Tipp: Saját fejlesztésű számítógépes méretezési programunk segítségével Ön is kiszámolhatja, hogy a napkollektoros rendszer segítségével mennyi hőenergiát tud megtakarítani. A Naplopó-Energy nevű program melegvíz készítő, és medence fűtő rendszerek esetén használható. Ugrás a program oldalára...

Mennyibe kerül a napkollektorokkal kiváltott hagyományos energia?

Lakossági energia árak (bruttó árak, földgáz esetén ~70%, áram esetén ~100% éves átalakítási hatásfokkal számolva):

• Vezetékes földgáz: ~18 Ft/kWh
• Nappali áram (A1 normál árszabás): ~37 Ft/kWh
• Éjszakai áram (B árszabás): ~23 Ft/kWh

Az egyszerűsített megtérülési idő kiszámítása:

Az egyszerűsített megtérülési időt úgy tudjuk kiszámolni, ha egy négyzetméter napkollektoros rendszer beruházási költségét elosztjuk az egy négyzetméter napkollektorral egy év alatt kiváltott hagyományos energiamennyiség árával. Vagyis:

Megtérülés [év] = Beruházási költség [Ft] / (Megtakarított energia [kWh/év] x Energia ár [Ft/kWh])

Megtérülési idők egy négyzetméter napkollektor felületre vonatkoztatva, átlagosnak tekinthető 200.000 Ft beruházási költség és 600 kWh/év megtakarított energia, valamint különböző energiahordozók esetén:

• Vezetékes földgáz: 200 000 Ft /(600 kWh x 18 Ft/kWh) = 18,5 év
• Nappali áram (A1 normál árszabás): 200 000 Ft /(600 kWh x 37 Ft/kWh) = 9 év
• Éjszakai áram (B árszabás): 200 000 Ft /(600 kWh x 23 Ft/kWh) = 14,5 év

Egyszerű eljárással számolva a napkollektoros rendszerek megtérülési ideje a kiváltott energiahordozó típusától függően megközelítőleg 9 és 18 év között változik. 

Naplopó-Economy program

Tipp: A napkollektoros rendszerek megtérülésének, gazdaságosságának alaposabb vizsgálatához használja a Naplopó-Economy nevű ingyenes programunkat!

A Naplopó-Economy program az ún. annuitás módszerével kiszámolja a napkollektoros rendszer élettartamára vonatkozó várható éves költség-bevétel egyenleget, és ezzel meghatározza a megtérülési időt is.