naplopo

Napelemes témájú szakcikkeink

A napelemes rendszerek gyors hazai terjedésének okai között minden bizonnyal ott van az önellátás, az energiafüggetlenség, vagy legalábbis az energia árától való függetlenség vágya is. Ezt nyilvánvalóan tovább növeli, ha hirtelen bizonytalanná válik az ország energiaellátása. Jelenleg háború dúl a szomszédunkban, energiaellátásunk pedig jelentős részben a háborút kirobbantó Oroszországtól vásárolt szénhidrogéntől függ, ami hirtelen bizonytalanná vált. Ebben a helyzetben fokozottan jelenik meg a félelem az energiaellátás bizonytalanságától, és egyre többen szeretnének megoldást találni arra, hogy egy esetleges áramszünet esetén is biztosítani tudják saját ingatlanjuk legalább részleges energiaellátását. Vajon a napelemes rendszerek alkalmasak-e erre feladatra?

Megjelent az Épületgépész folyóirat 2016/1. számában

Napelemes rendszerek monitoringjaA mai korszerű napelemes rendszerek egyik igen hasznos és látványos szolgáltatása az online rendszerfelügyelet, a monitoring. Segítségével a napelemes rendszer működése ellenőrizhető és nyomon követhető, a pillanatnyi és a múltbéli halmozott adatok az interneten keresztül bárhonnan, akár egy okostelefon segítségével is egyszerűen elérhetők.

Megjelent az Épületgépész folyóirat 2015/4. számában

SolarEdge napelem teljesítmény-optimalizaloA napelemes technika gyorsan fejlődik. Az egyik legfontosabb újdonság ezen a területen, ami már Magyarországon is egyre jobban terjed, az úgynevezett napelemenkénti munkapont-optimalizálók alkalmazása. 

Megjelent az Épületgépész folyóirat 2015/3. számában

Napelemes rendszerek energiamérlegeA hálózatra kapcsolt napelemes rendszerekkel akár a teljes éves villamosenergia-fogyasztást fedezni lehet. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a 100%-os napenergia fedezet csak az energia forrásként és felvevőként is folyamatosan rendelkezésre álló villamos hálózat, és az éves ciklusú szaldós elszámolás lehetőségének jótékony hatásaként érhető el. Mostani írásunkban a napelemekkel megtermelt, a hálózatból vételezett, az oda visszatáplált, és az elfogyasztott saját energia viszonyait vizsgáljuk meg.

Megjelent az Épületgépész folyóirat 2015/1. számában

SolarEdge inverterekA hálózatra tápláló napelemes rendszerek legfontosabb eleme az inverter. Fő feladata, hogy a napelemek által előállított egyenáramot a közüzemi hálózatnak megfelelő feszültségű és frekvenciájú váltakozó árammá alakítsa át. A mai korszerű inverterek azonban ennél sokkal több feladatot is ellátnak, optimalizálják az áramtermelést, biztonsági és védelmi funkciókat látnak el, adatgyűjtést és távfelügyeletet biztosítanak, igény esetén pedig még a saját fogyasztók egy részét is vezérelni tudják.

Megjelent az Épületgépész 2014/4. számában

Napelemes rendszerekAz utóbbi években Magyarországon is rohamosan terjednek a hálózatra csatlakozó napelemes áramtermelő rendszerek. Míg 2010-ben csak néhány száz ilyen rendszert tartottak számon, addig 2013. végére már 5000 db ilyen rendszer valósult meg, közel 35 MW beépített kapacitással. Ebben az írásunkban megvizsgáljuk, hogy mi áll a hirtelen növekedés hátterében, és megmutatjuk, hogyan néznek ki a hálózatra csatlakozó napelemes rendszerek.