naplopo

Melegvíz készítés napkollektorralA melegvíz készítés Magyarország éghajlati adottságai mellett a napenergia-hasznosítás legegyszerűbben megvalósítható módja, ami bátran ajánlható mindenkinek. Melegvízre minden családi házban, vagy egyéb emberi tartózkodásra szánt  épületben szükség van, és a melegvíz-igény az év folyamán viszonylag állandó. A felmelegítendő hálózati víz többnyire hideg, 10°C körüli hőmérsékletű, ezért azt a napkollektoros rendszerrel jó hatásfokkal lehet felmelegíteni. 

Számoljon velünk! 

Melegvíz készítés részarányaEgy személy naponta megközelítleg 50-60 liter melegvizet használ el, aminek az előállításához ~2,5 kWh hőenergia szükséges. 1 négyzetméter napkollektorral pedig a nyári félévben napi 2-3 kWh, télen 0,5-1,5 kWh napenergia hasznosítható. Így tehát személyenként 1-1,5 négyzetméter napkollektorral elő lehet állítani a szükséges melegvíz mennyiség jelentős részarányát. Éves átlagban többnyire 60-70%-os megtakarítás érhető el, ami a nyári félévben közel 100%, a téli félévben pedig 30-40%.

Családi házak

Családi ház melegvíz készítő napkollektorralCsaládi házak esetében melegvíz készítés céljára 2-3 db, nagyobb vízfogyasztás esetén 4-5 db 2 m2-es napkollektort célszerű felszerelni. Szükség van egy viszonylag nagy méretű, általában 200-500 literes melegvíz-tárolóra is. A nagyobb és jól hőszigetelt melegvíz-tároló alkalmas arra, hogy a napközben kollektorokkal előállított melegvizet tárolja az esti és reggeli vízfogyasztás idejére. Melegvíz készítő napkollektoros rendszer kapcsolásaAz ilyen tárolókban általában két belsõ csőkígyó, hőcserélő található. Az alsóra kell kötni a napkollektorokat, a felsőre pedig a kazánt. Így a kazán csak a tároló felső részét tudja felfűteni. Ezzel biztosítható, hogy mindig legyen melegvíz, ugyanakkor a kazán feleslegesen ne fűtse fel a kollektorok elől a teljes tárolótérfogatot. A melegvíz-tároló fűthető elektromos fűtőpatronnal is, vagy jó megoldás az is, ha két sorba kapcsolt tárolót alkalmaznak, melyek közül az elsőt napkollektorral, a másodikat hagyományos módon fűtik.

 

Nagyobb létesítmények

Helia Hotel napkollektoros rendszere, BudapestA napkollektoros melegvíz készítés különösen gazdaságosan alkalmazható nagyobb létesítmények pl. kollégiumok, éttermek, szállodák esetében. A nagyobb rendszer fajlagos beruházási költsége alacsonyabb, az egyenletes vízfogyasztás miatt pedig a kollektorok kihasználtsága jobb, éves hatásfokuk magasabb.

Nagyobb napkollektoros melegvíz készítő rendszer napcsolásaA nagyobb rendszereknél a melegvíz-tárolók kollektoros fűtésére külső, ellenáramú hőcserélőket kell alkalmazni. A külső hőcserélő megfelelő szabályozása, valamint a tárolók fűtési sorrendjének hőmérséklettől és a napenergia erősségétől függő kapcsolása lehetővé teszik a napenergia maximális hasznosítását. Gondos tervezés és kivitelezés esetén az ilyen nagyobb rendszerek akár 40-50%-al is hatékonyabban működnek, mint a hasonló célú kisebb, családi házakon megvalósított rendszerek.