naplopo

Napkollektoros labor a Budapesti Műszaki Egyetemen

2010-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek tanszékének felkérésére elkészítettünk egy napkollektorok vizsgálatára, mérésére, tesztelésére alkalmas berendezést. A megvalósult labor 3 db különböző típusú napkollektor egyidejű, azonos feltételek melletti mérését és így összehasonlítását teszi lehetővé. A napkollektorok hőmennyisége mellett a rendszer méri a vízszintes felületre érkező globális és szórt sugárzást, a napkollektorok felületére merőlegesen érkező globális sugárzást, valamint a szélsebességet és a külső hőmérsékletet.

BME-mero-napkollektorok.jpg

BME-mero-gepeszet.jpg

 A három különböző típusú napkollektor egy közös 500 literes puffertárolót fűt. Mindegyik napkollektorhoz külön hidraulikai blokk, szivattyús egység,  tágulási tartály és szabályozó  tartozik. A napkollektorok a mérés során azonos hőmérsékletű belépő közeget kapnak, a napkollektor köri térfogatáramok kollektoronként beállíthatók. A napkollektorokkal fűtött puferrtároló ventillátoros kültéri levegő-folyadék hőcserélővel visszahűthető, vagy szükség esetén (melegebb hőmérsékleten mérés) elektromos fűtőpatronnal felfűthető. A tárolón belüli egyenletes hőmérsékletet keverő szivattyú biztosítja. 

A napkollektoros mérőrendszer kapcsolási vázlata

Napkollektoros labor a Keszthelyi Egyetemen

2003-ban a keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Kar  felkérésére készítettünk egy napkollektorok vizsgálatára, mérésére, tesztelésére alkalmas berendezést. A megvalósult labor vákuumcsöves és szelektív síkkollektorok egyidejű, azonos feltételek melletti mérését és így összehasonlítását teszi lehetővé. 

keszthelyi-egyetem-napkollektorok.jpg

keszthelyi-egyetem-belso.jpg