naplopo

Mire használhatom a napkollektoros rendszereket?

 

A napkollektoros rendszer célja a legtöbb esetben használati-melegvíz készítés. A nagyobb méretű rendszerek azonban a melegvíz készítés mellett épületek fűtésére és kültéri, vagy beltéri medencék fűtésére is alkalmazhatóak.

A napkollektoros rendszerek legfontosabb alkalmazási területei: 

Melegvíz készítés

Melegvíz

Épületek fűtése

Épület fűtés

Medencék fűtése

Medence fűtés

Melegvíz készítés napkollektorralA melegvíz készítés Magyarország éghajlati adottságai mellett a napenergia-hasznosítás legegyszerűbben megvalósítható módja, ami bátran ajánlható mindenkinek. Melegvízre minden családi házban, vagy egyéb emberi tartózkodásra szánt  épületben szükség van, és a melegvíz-igény az év folyamán viszonylag állandó. A felmelegítendő hálózati víz többnyire hideg, 10°C körüli hőmérsékletű, ezért azt a napkollektoros rendszerrel jó hatásfokkal lehet felmelegíteni. 

Medencék fűtése napkollektorral

Medencék építése jelentős befektetést igényel, és üzemeltetésük is költséges, mivel a komfortos használat miatt a  medencék vizét fűteni kell. Ha ezt hagyományos energiával tesszük, az újabb költséget és környezetszennyezést eredményez. A medencéket azonban fűthetjük napkollektorokkal is! A napkollektorok szempontjából a medencék fűtése a legjobb hatásfokú üzemmód, hiszen többnyire erős napsütés és meleg levegő hőmérséklet mellett viszonylag hideg vizet kell fűteniük.

Épületek fűtése napkollektorralAz épületek energiaköltségei között a legnagyobb tételt a fűtés jelenti. Ezért joggal merülhet fel annak az igénye, hogy ezt is minél nagyobb részarányban napkollektorokkal lehessen fedezni. Sajnos fűteni télen kell, amikor a napsugárzás mennyisége alacsony, a nyáron összegyűjthető napsugárzást pedig reális beruházással nem lehet télire elraktározni. De a nap azért télen is süt, tavasszal és ősszel pedig akár többet is a szükségesnél.