naplopo

Gazdaságosság, megtérülési idő

Gazdaságosság

Egy napelemes rendszer megvalósítása pénzügyileg megtérülő, hosszú távon is kiszámítható, magas és adómentes hozamot biztosító beruházás.

Az alábbiakban a megvalósuló napelemes rendszerek döntő többségét kitevő hálózatra kapcsolt (hálózatra visszatápláló), háztartási méretű napelemes rendszereket vizsgáljuk meg pénzügyi-gazdaságossági szempontból. A villamos hálózat korlátlan befogadó-, és tárolóképessége, valamint a szolgáltatóval alkalmazható éves szaldós elszámolási rendszer eredményeképpen a napelemes rendszerek ma kiemelkedően gazdaságosan valósíthatók meg.

A napkollektoros rendszerek alkalmazásával jelentős mennyiségű hőenergiát takaríthatunk meg. Ez költség megtakarítást is jelent, hiszen a napkollektorokkal kiváltott energia arányában kevesebb földgázt, villanyáramot, vagy egyéb hagyományos energiahordozót kell felhasználnunk.

A napkollektoros rendszer megvalósítása ugyanakkor beruházást igényel, és az üzemeltetés, karbantartás is némi költséget jelent. Ezért joggal merül fel a kérdés, hogy pénzügyi szempontból vizsgálva megéri-e megvalósítani a napkollektoros rendszert, megtérül-e a napkollektoros rendszer megvalósítására és üzemeltetésére fordított költség?