naplopo

Inverterek

A hálózatra tápláló napelemes rendszerek legfontosabb eleme az inverter. Fő feladata, hogy a napelemek által előállított egyenáramot a közüzemi hálózatnak megfelelő feszültségű és frekvenciájú váltakozó árammá alakítsa át. A mai korszerű inverterek azonban ennél sokkal több feladatot is ellátnak, optimalizálják az áramtermelést, biztonsági és védelmi funkciókat látnak el, adatgyűjtést és távfelügyeletet biztosítanak, igény esetén pedig még a saját fogyasztók egy részét is vezérelni tudják.

A hálózatra csatlakozó napelemes rendszerekben – humán anatómiai hasonlattal élve – a két legfontosabb szerv, a szív és az agy szerepét az inverter tölti be. Az inverter szabályozza a „vérkeringést” vagyis az áramot és a feszültséget mind az egyenáramú, mind a váltóáramú körben, a beépített fejlett elektronika pedig mindenre ügyel, ami a napelemekkel előállított villamos energia optimális hasznosításához szükséges. Ahhoz persze, hogy valóban minden optimálisan történjen, ügyelni kell a megfelelő inverter kiválasztására és beállítására.

SolarEdge logó

Az okosabb, hatékonyabb, biztonságosabb, ellenőrizhetőbb és garantáltan megbízhatóbb napelemes rendszer

A Huawei termékpalettáján már elérhető a LUNA2000 energiatároló rendszer. Ez lehetővé teszi a napelemekkel történő energia eltárolását és bizonyos mértékben a fontosabb fogyasztók tartalék energiaellátását is áramszünet idején. A LUNA2000 energiatároló rendszer egy-, vagy háromfázisú inverterekkel (10 kW-ig) és az energiaáramlást figyelő-mérő alkalmazásokkal tud együttműködni. Az energiatároló moduláris felépítésű, a felülre kerülő teljesítménymodul az alatta lévő egy, kettő vagy legfeljebb három 5 kWh kapacitású akkumulátor modulhoz csatlakozik. Az akkumulátor modulokat a napelemekhez hasonlóan sorba lehet kapcsolni. A rendszer modulárisan bővíthető 5 kWh-tól 30 kWh-ig. Minden akkumulátor modul tartalmaz energiaoptimalizálót, amely szabályozza a töltési és kisütési folyamatot a modulon belül. Ez megakadályozza a nem kívánt kiegyenlítő áramok kialakulását, és biztosítja azt is, hogy ne forduljon elő túltöltés, mélykisülés vagy túlmelegedés.