naplopo

NapelemekA napelemeknek három fő típusa létezik, a polikristályos, a monokristályos és a vékonyréteg napelem. Legmagasabb hatásfokkal a monokristályos napelemek rendelkeznek. Manapság a vékonyréteg és a polikristályos napelemek használata visszaszorult, ezért mi is szinte kizárólag monokristályos napelemeket alkalmazunk. 

Az általunk kínált napelemek a világ legnagyobb, elismert, megbízható gyártóitól származnak. A gyártó kiválasztásánál fontos szempont a megfelelő garanciális háttér is.

 Jelenleg forgalmazott napelemeink a Naplopó Webáruházban

A napelemek többféle méretben is készülnek, manapság azonban az ún. hatvan cellás napelemek alkalmazása a legelterjedtebb. Ezek mérete kb. 1,04  x 1,76 m, így a felületük kb. 1,83 m2, tömegük pedig 18-20 kg. Az ilyen méretű napelemek névleges teljesítménye jellemzően 360-400 W.

napelem meretek 375Wp

Napelemes berendezéseknél a rendszer nagyságát a beépített névleges napelem teljesítmény alapján szokás megadni. 1 kWp napelemes rendszerhez pl. 400 Wp-es napelemből 2,5 db szükséges, ezek felülete kb. 4,6 négyzetméter. 1 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszerrel Magyarországon kb. 1000-1200 kWh/év villamos energia állítható elő. A magasabb, 1200 kWh/év érték az ország déli részein érhető el, az alacsonyabb, 1000 kWh/év körüli érték pedig az ország napsugárzás szempontjából kedvezőtlenebb adottságú északi, észak-keleti részein.

A napelemek névleges teljesítményének a standard teszt körülmények (STC) esetén mérhető teljesítményt adják meg. Ennek jelölése Wp, ahol a p index a „peak”, tehát a csúcsértéket jelöli. Ez elméleti maximális teljesítmény, amit a napelem laboratóriumban megteremtett teszt körülmények esetén ad le, amikor a méréshez előállított mesterséges napsugárzás teljesítménye 1000 W/m2, a napelem hőmérsékletét pedig 25°C-on tartják. Valóságos körülmények esetén a napsugárzás teljesítménye kisebb, mint 1000 W/m2, a napelem hőmérséklete pedig napsugárzás hatására jóval magasabb, mint 25°C. A napelem teljesítménye pedig arányosan csökken a napsugárzás gyengülésével, és szintén csökken a napelem felületi hőmérsékletének emelkedésével. Jellemzőnek tekinthető nyári napon, ha a napsugárzás teljesítménye 800 W/m2, a napelem hőmérséklete pedig ennek hatására 50°C, akkor a napelem a névleges teljesítményének kb. 70%-át adja le. Így például egy 250 W névleges teljesítményű napelem valóságos teljesítménye valós körülmények esetén kb. 180 W. A napelemek a névleges értékhez közeli teljesítményüket csak nagyon ritkán, hideg téli napokon, szikrázó napsütés mellett tudják produkálni.

Napelemek áramerősség-feszültség (I-U) jelleggörbéje és teljesítménye a napsugárzás függvényében