naplopo

A napelemes rendszerek korrekt megvalósításához a napelemeken, az inveretren és a napelemek tartószerkezetén kívül még számos egyéb berendezésre, vagy termékre lehet szükség. Egy egyszerű napelemes rendszer felépítése az alábbi ábrán látható.

econet standard

Egy napelemes rendszer egyszerű felépítése

Minden esetben szükség van szolárkábelre, amivel a napelemes rendszer egyenáramú, napelem körét kell kiépíteni a napelemek és az inverter között. A napelemes rendszerekben alklamazott szolárkábel szinte minden esetben 4 mm2 keresztmetszetű (ritkábban, hosszú kábelszakaszoknál 6 mm2) és renkívül erős és UV-álló szigeteléssel rendelkezik. A szolárkábel szabványos, általában MC4 típusú csatlakozókkal köthető össze, és csatlakoztataható rá a napelemekre, illetve az inverterekre, vagy egyéb elosztó és védelmi berendezésekre.szolarkabel 4mm

Általában szükség van a DC (egyenáramú) és az AC (váltóáramú) körben is lekapcsoló, biztosító, és túlfeszültség védelmi eszközökre. Ezeket általában a DC és az AC oldalon is külön szerelvény dobozba szokás összeépíteni, ezeket nevezzük egyszerűen DC és AC dobozoknak.

DC 2x T2a sAC 3F K M T2 s

Napelemes rendszerekben alkalmazható DC és AC doboz

Bizonyos esetekben, elsősorban akkor, ha a napelemek és az inverter közötti DC kábelezés hossza több, mint 5 méter, szükség lehet úgynevezett tűzeseti lekapcsoló alkalmazására. Fontos, hogy ez a berendezés nem a tűzbiztonságot szolgálja, hanem azért kell beépíteni, hogy bármilyen okból kialakuló tűz esetén áramtalanítani lehessen a napelemek DC köri vezetékét.

santon tuzeseti lekapcsolo

Santon típusú tűzeseti lekapcsoló