naplopo
A Facebookon jelentette be 2023. december 4-én Lantos Csaba miniszter, hogy a kormány közzétette a Napenergia Plusz Program pályázati felhívását és a program részleteit.
 
A 75 milliárd forintos keretösszegű Napenergia Plusz Program napelem és tároló együttes létesítésében támogatja januártól a bruttó elszámolásba kerülő háztartásokat. A folyamat a kivitelezők előregisztrációjával 2023. december 4-én megindult, a lakossági pályázók 2024 január közepétől jelentkezhetnek majd. Regisztrációs kérelem elektronikus úton nyújtható be.
A közzétett pályázati felhívás szerint a Napenergia Plusz Program a családok költségeinek kétharmadát fedezi legfeljebb 5 millió forint értékben. Támogatás a pályázó magánszemély állandó lakóhelyéül szolgáló családi házon vagy a sorház, ikerház, legfeljebb 6 lakásos társasház épületrészén végrehajtott beruházáshoz adható. Elszámolható a pályázati adminisztráció, tervezés, engedélyezés költsége, az eszköz- és anyagköltség, a telepítés munkadíja. Egy ingatlanra egy támogatás adható, kizárólag új beruházásra, tehát meglévő rendszer bővítésére, cseréjére, felújítására nem.
A napelemes rendszer legalább 4 és legfeljebb 5 kW teljesítményű inverterből, valamint minimum 7,5 és maximum 10 kWh kapacitású tárolóból állítható össze. A programban több mint 15 ezer család valósíthat meg zöldenergia fejlesztést.
A lakossági előregisztráció 2024. január 15-én kezdődik majd. A vissza nem térítendő forrás odaítéléséről egyszerűsített eljárásrendben születik döntés. Nincs régiónkénti elosztás, a pályázatokat beküldésük időrendjében bíráljuk majd el. A munkálatokkal a támogatói okirat hatálybalépését követő két éven belül kell elkészülni.
 
A pályázati felület és dokumentáció a https://napenergiaplusz.nffku.hu/ linken érhető el.