naplopo

A Huawei termékpalettáján már elérhető a LUNA2000 energiatároló rendszer. Ez lehetővé teszi a napelemekkel történő energia eltárolását és bizonyos mértékben a fontosabb fogyasztók tartalék energiaellátását is áramszünet idején. A LUNA2000 energiatároló rendszer egy-, vagy háromfázisú inverterekkel (10 kW-ig) és az energiaáramlást figyelő-mérő alkalmazásokkal tud együttműködni. Az energiatároló moduláris felépítésű, a felülre kerülő teljesítménymodul az alatta lévő egy, kettő vagy legfeljebb három 5 kWh kapacitású akkumulátor modulhoz csatlakozik. Az akkumulátor modulokat a napelemekhez hasonlóan sorba lehet kapcsolni. A rendszer modulárisan bővíthető 5 kWh-tól 30 kWh-ig. Minden akkumulátor modul tartalmaz energiaoptimalizálót, amely szabályozza a töltési és kisütési folyamatot a modulon belül. Ez megakadályozza a nem kívánt kiegyenlítő áramok kialakulását, és biztosítja azt is, hogy ne forduljon elő túltöltés, mélykisülés vagy túlmelegedés. 

LUNA2000 5 15 S0A megtermelt napenergia felhasználása

Az energiatárolás lehetővé teszi a napelemekből származó energia hatékony felhasználását. Mindig az épület saját fogyasztásának a fedezése az első, ami marad az áramból, az pedig az akkumulátorokban tárolódik. Hálózatba visszatáplálás csak akkor történik, ha az akkumulátorok már teljesen fel vannak töltve.

A csúcsterhelési korlát már a múlté

Egy hagyományos napelemes rendszerben általában a napelemek névleges teljesítménye nem haladhatja meg az inverter teljesítményének 120-140%-át. Túlméretezés esetén nagy lehet a leszabályozási veszteség. Huawei akkumulátorral felszerelt rendszerben viszont ez a korlát sokkal magasabb. Például egy 5 kW-os inverterhez akár 10 kW névleges teljesítményű napelem is telepíthető. A rendszer ekkor rendkívül túldimenzionált, így hagyományos rendszer esetében nagy lenne a leszabályozási veszteség. A Huawei energiatárolós rendszer esetében viszont az inverter egyidejűleg képes 5 kW teljesítményt szolgáltatni a hálózathoz, és 5 kW teljesítményt juttatni az akkumulátorba. Az inverter teljes kimeneti kapacitása ekkor kétszer akkora, mint az eredeti AC névleges teljesítménye. Az inverter csúcsterhelési korlátja tehát sokkal magasabb, mivel a többletenergia az akkumulátorokban tárolódik.

Huawei Luna2000 energiatároló rendszer

A lítium-vas-foszfát akkumulátorok ideálisak a napelemes alkalmazásra

A lítium-vas-foszfát típus technológia kémiailag a legstabilabb, és biztonságos is, mivel nem képes öngyulladásra. Az az anyagösszetétele miatt azonban elég nehéz, egy 5 kWh modul súlya kb. 50 kg. Ez hátrányos lehet autó akkumulátorként használva, de helyhez kötött otthoni akkumulátor esetében ez nem jelent problémát. Célszerű azonban ügyelni arra, hogy az akkumulátort megvédjük a túlzott hőmérséklet ingadozásoktól, mivel ezek hátrányosan befolyásolják a teljesítményét. A legjobb elhelyezés pl. egy garázs vagy bármilyen jól szellőző nem lakóhelyiség lehet.

Az inverter napelemek nélkül is működhet

Energiatároló alkalmazása esetén inverter nem csak a napelemek felől érkező energiát tudja hasznosítani, hanem az akkumulátorokban eltárolt energiát is. Ezért az energiatároló akár napelemek nélkül is alkalmazható, kihasználva az éjszakai és a nappali áramtarifa közötti különbséget. Éjszaka olcsóbb árammal lehet feltölteni az akkumulátorokat és ezt nappal, a magasabb tarifa időszakában tudjuk felhasználni. A hatékonyság és megtakarítás azonban természetesen magasabb a napenergia hasznosításával, amely végül is teljesen ingyenes, míg az éjszakai áram ára kb. 25 Ft/kWh.

Huawei Luna2000 energiatároló rendszer

A rendszer áramszünet esetén tartalék áramforrásként is alkalmazható

Az energia tároló rendszer csatlakoztatható egy backup dobozhoz, amely áramszünet esetén automatikusan ellátja az arra kötött fontosabb áramköröket. A backup doboz használatánál nem szünetmentes ellátásról van szó, mivel néhány másodperc kell ahhoz, hogy a backup doboz működni kezdjen. A backup doboz manuálisan is elindítható egy szigetüzemű rendszer táplálásához.

Hálózaton kívüli sziget üzem is lehetséges

Egyfázisú rendszerek esetében a Luna2000 lehetővé teszi a teljesen hálózaton kívüli működést is. Vigyázni kell ugyanakkor a csúcsterhelésekre. A légkondicionálók például nagy csúcsáramokat húznak a kompresszor beindításakor, és a hőszivattyúk is okozhatnak csúcsokat. De ha erre ügyelünk, akkor megvalósítható a hálózati kapcsolat nélküli sziget üzem is.