Napelemek

NapelemekA napelemeknek három fő típusa létezik, a polikristályos, a monokristályos és a vékonyréteg napelem. Manapság a vékonyréteg napelemek használata visszaszorult, ezért mi is szinte kizárólag poli-, és monokristályos napelemeket alkalmazunk. A monokristályos napelemek hatásfoka kicsivel magasabb, ezért azonos napelem méret esetén a monokristályos napelemek névleges teljesítménye is magasabb. A polikristályos napelemek előnye, hogy a névleges teljesítményre vetített fajlagos áruk alacsonyabb, a monokristályos napelemek előnye pedig elsősorban abban rejlik, hogy ugyanakkora felületről magasabb energiahozamot lehet velük elérni.

 

Az általunk kínált napelemek a világ legnagyobb, elismert, megbízható gyártóitól származnak. A gyártó kiválasztásánál fontos szempont a megfelelő garanciális háttér is.

Jelenleg forgalmazott napelemeink a Naplopó Webáruházban

A napelemek többféle méretben is készülnek, manapság azonban az ún. hatvan cellás napelemek alkalmazása a legelterjedtebb. Ezek mérete kb. 1  x 1,65 m, így a felületük kb. 1,6 m2, tömegük pedig 18-20 kg. Az ilyen méretű napelemek névleges teljesítménye jellemzően 250-260 W.

Napelemes berendezéseknél a rendszer nagyságát a beépített névleges napelem teljesítmény alapján szokás megadni. 1 kWp napelemes rendszerhez 250 Wp-es napelemből 4 db szükséges, ezek felülete kb. 6,5 négyzetméter. 1 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszerrel Magyarországon kb. 1000-1200 kWh/év villamos energia állítható elő. A magasabb, 1200 kWh/év érték az ország déli részein érhető el, az alacsonyabb, 1000 kWh/év körüli érték pedig az ország napsugárzás szempontjából kedvezőtlenebb adottságú északi, észak-keleti részein.

A napelemek névleges teljesítményének a standard teszt körülmények (STC) esetén mérhető teljesítményt adják meg. Ennek jelölése Wp, ahol a p index a „peak”, tehát a csúcsértéket jelöli. Ez elméleti maximális teljesítmény, amit a napelem laboratóriumban megteremtett teszt körülmények esetén ad le, amikor a méréshez előállított mesterséges napsugárzás teljesítménye 1000 W/m2, a napelem hőmérsékletét pedig 25°C-on tartják. Valóságos körülmények esetén a napsugárzás teljesítménye kisebb, mint 1000 W/m2, a napelem hőmérséklete pedig napsugárzás hatására jóval magasabb, mint 25°C. A napelem teljesítménye pedig arányosan csökken a napsugárzás gyengülésével, és szintén csökken a napelem felületi hőmérsékletének emelkedésével. Jellemzőnek tekinthető nyári napon, ha a napsugárzás teljesítménye 800 W/m2, a napelem hőmérséklete pedig ennek hatására 50°C, akkor a napelem a névleges teljesítményének kb. 70%-át adja le. Így például egy 250 W névleges teljesítményű napelem valóságos teljesítménye valós körülmények esetén kb. 180 W. A napelemek a névleges értékhez közeli teljesítményüket csak nagyon ritkán, hideg téli napokon, szikrázó napsütés mellett tudják produkálni.

Napelemek áramerősség-feszültség (I-U) jelleggörbéje és teljesítménye a napsugárzás függvényében

Ugrás a Naplopó webáruházba

Kérjen egyedi árajánlatot!

Kedvezmenyes napkollektoros és napelemes rendszerek

Pályázatok, állami támogatások

 MFB energiahatékonysági hitel

Április 24-től indul az MFB program
családi házak és társasházak részére


 VEKOP pályázat


  

 SMART napelemes rendszerek

Napelemenkénti teljesítmény optimalizálókkal, akár 25% energiahozam többlettel

Solaredge: Hozd ki a maximumot!

Így építettük fel a Naplopó-műhelyt tavaly nyáron, az Everness fesztiválon
Tovább a YouTube videóraNaplopó-műhely az Everness fesztiválon

Mennyi villamos és hőenergiát állíthattunk elő a napsugárzásból Budapesten az elmúlt 7 nap során?

 

Hasznos cikkeink a Tudástárban

Napelemes rendszerek monitoringja

Megjelent az Épületgépész folyóirat 2016/1. számában

A mai korszerű napelemes rendszerek egyik igen hasznos és látványos szolgáltatása az online rendszerfelügyelet, a monitoring. Segítségével a napelemes rendszer működése ellenőrizhető és nyomon követhető, a pillanatnyi és a múltbéli halmozott adatok az interneten keresztül bárhonnan, akár egy okostelefon segítségével is egyszerűen elérhetők.

Vonalban

Jelenleg 20 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Újdonságaink

Nanoflex csővezeték

Innosolar-HT fagyálló folyadék napkollektoros rendszerekhez